Bokomslag Bilsportåret 2022 - Aros Sport Media AB

Boken Bilsportåret 2022

Läs om all bilsport i denna kompletta årsbok

Som tar upp allt som hänt under året 2022 inom bilsporten. Närmare 500 sidor med bara ren bilsport. Första utgåvan i en begränsad upplaga om 999 personligt numrerade exemplar. Allt om rally, allt om rallycross, allt om folkrace och självklart mycket mer. Grenarna nedan inom bilsporten kan du läsa om i Bilsportåret 2022:

Rallycross

Svensk rallycross 2022 var speciellt med en världsbild som förändrade mycket, bland annat höga drivmedelspriser som påverkar vår sport främst med resekostnader till och från tävlingar. I planeringen av tävlingskalendern 2022 visste vi inte detta, därför minskade antalet tävlande något ju längre säsongen led. Glädjande så hade vi 17 juniorer anmälda till de första tävlingarna i Rallycross-SM.

Backe

Bilsporten som är en delikatess som plockar många av de bästa bitarna av både rally och rallycross, och väver det samman till en perfekt blandning. Bilsporten liknar väl mest rally, sett till att man kör en och en mot klockan, men banans längd på backarenorna i Sverige har gjort det till en sport som ofta är jämnare än slalom, och det är inte sällan det bara är hundradelar som skiljer de tävlande åt.

Crosskart

SM650CC, Noel Eliasson kunde försvara sitt SM-guld från 2021, och avgjorde titelmatchen redan vid näst sista deltävlingen i Västerås, vilket också var platsen där han vann sitt första SM-guld. När tävlingen summerades visade det sig att ställningarna i finaltävlingen blev exakt den samma som i SM-tabellen.

Drifting

Mantorp Park axlade även 2022 rollen som promotor SM/RM/JSM i drifting. Det kördes 5 tävlingar i SM och 4 tävlingar i RM/JSM. Även i år samkördes klasserna till deltävling 4 där finalen gick för RM/JSM på Lidköping Drifttrack.

Enkel bilsport

Första tävlingen genomfördes av Robertsfors MS och enligt de rapporter som vi har mottagit så var det en lyckad tillställning. Det var 12 lag som hade visat intresse och de 40 startande i bra väder.

Dragracing

En efterlängtad säsong med ca 15-tal event som förgyllde dragracing i Sverige. JSM som alltid när det körs deltävlingar blev det riktigt spännande, det var 13 juniorer som var med och stred om de sista poängen. European dragracing championship, blev tyvärr inget välbesökt event. Tierp Arena drog det längsta strået vad gäller tävlandet i Europa 2022.

Folkrace

Ett stort antal tävlingar i denna bilsport har körts över hela landet, med riktigt bra deltagarantal i framför allt festivaler och liknade arrangemang. Inom en snar framtid kommer SBF lansera folkrace-app och under året har även en ny kanal för livesänd bilsport introduceras, svenskbilsporttv.

Racing

I internationell racing har många svenska förare och team skapat stora rubriker. Årets prestation stod onekligen Marcus Ericsson för när han vann i Indy500.

Rally

2022 rivstartade med den nordligaste SM-deltävlingen på många år redan 13-helgen. Boden hälsade ett hyffsat startfält med årets kallaste helg. Resten av SM-säsongen har varit riktigt bra startfält.

Race of champions

För första gången i Race of Champions drygt 30-åriga historia, gav man sig på ett helt nytt koncept och det var också första gången som Fredrik Johnsson tog med sig sitt framgångsrika projekt hem till Sverige.

Extreme E

Rosberg X Racing hade i år helsvensk laguppställning med Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Duon har haft en fantastisk säsong.

Boken Bilsbortåret 2022 hittar du HÄR!

Tillbaka till blogg