Bokomslag Elitseriens hjältar - Aros Sport Media AB

Boken Elitseriens hjältar

- Människorna och ögonblicken under en gyllene era

I samband med att Svenska ishockeyförbundet fyllde 100 år släpps boken Elitseriens hjältar – människorna och ögonblicken under en gyllene era. Boken ger en tillbakablick på resan när svensk ishockey och dess profiler gick från elitserien till SHL mellan 1975 - 2013. I boken delar författaren Olof Erikzon med sig av orsakerna till att han valde att dokumentera de 38 åren som Elitserien gav oss.

En epok där svensk ishockey togs till en helt ny nivå 

En resa från nio till fem-arbetande ishockeyspelare i hockeylador hela vägen fram till professionella idrottsutövare på världsledande nivå uppbackade av starka klubborganisationer med nya komfortabla matcharenor och ändamålsenliga träningscenter.

Den första omgången av Elitserien spelades den 5 oktober 1975.  Där Färjestads Benny Andersson blev den första målskytten, framspelad av Harald    Lückner, slutade dock i 7–8 förlusten mot Modo hemma i Karlstad.  Djurgårdens 19-åriga talang Kenta Nilsson slog till med hattrick i 7–4 derbyt mot AIK på Hovet. Den 18 april 2013 38 säsonger senare efter en 4-0 vinst i finalserien mot norrbottningarna var det Skellefteåkaptenen Jimmie Ericsson som lyfte LeMat-pokalen i Luleå och Elitserien var i full gång.
 
Generationer av spelare och ledare har gemensamt förflyttat gränser, fått sporten att fullkomligt blomstra, underhållit och fängslat ishockeypubliker. Inte bara på de 21 orter som stoltserat med sina egna elitserielag under denna epok. Utan även i ett Tre kronor som växte sig starkare än aldrig förr, med stora framgångar och ett gäng medaljer.

Historien ger en unik karaktär

SHL eller Svenska Hockeyligan som ligan heter idag. Har utvecklats sedan 2013 och gett ytterligare dimensioner, elit hockeyn i Sverige är mer dynamisk än någonsin. Detta syns till exempel i antalet spelare som varje år flyttar över till Nordamerika efter att ha draftats till NHL.

När författaren Olof Erikzon grundade Sveriges ishockeyshistoria och Statistikers förening var hans ambition att dokumentera och bevara den svenska ishockeyhistorien samt att knyta samman människor med likvärdiga historiska detaljkunskaper runt om i vårt ishockeyland och ge dessa specialister runt respektive klubb och region ett sammanhang att samverka mellan varandra i sina respektive projekt.

Det är hans uppfattning att just historien, med alla de ansträngningar som ligger till grund för dagens verksamhet, är det som ger sporten dess unika karaktär. Tradition och värderingar. Dimensionen som sätter saker och ting i perspektiv och skapar det sammanhang där spelare, ledare och publik tillsammans ger ishockeyn runt om i landet såväl identitet som värde.

I hans bok medverkar ett stort antal spelare och ledare exklusivt, 70 stycken, vars gärning under Elitserien, den gyllene eran, gjort dem till svenska ishockeylegendarer och inspirerat andra att följa i dess fotspår. Personer som väcker respekt även utanför sina egna klubbars hemvist. Boken Elitseriens hjältar - människorna och ögonblicken under en gyllene era hittar du HÄR!
Tillbaka till blogg