Bokomslag Poängkungarna i NHL - Aros Sport Media AB

Boken Poängkungarna i NHL

Mål är grejen

Att göra mål är det roligaste som finns inom ishockeyn, att spela fram till mål är det näst roligaste och belöningen är fantastisk, i alla fall om man gör det någorlunda regelbundet. Fansen älskar en, reportrarna står i kö för att fråga hur det känns. Krönikörerna analyserar och hyllar, man är på bild i tidningar mest hela tiden. Ju fler mål man gör eller spelar fram till, desto bättre betalt får man. Det är också en belöning. Är man bra på att skapa mål går det inte att sluta. Då fortsätter man år efter år. Man tränar och sliter och är säsongen slut så kan man bara inte stå ut förrän nästa ska börja. Eller jo man kan spela golf förstås, det lindrar abstinensen lite och många säker sig till denna typ av terapi. Boken handlar om de där killarna som inte kunde lägga av. Pengarna på banken hade det så de kunde klara sig resten av livet, men det gick inte att sluta spela förrän poängkurvorna pekade ganska brant nedåt och det började knaka i ryggen och knäna.

I boken Poängkungarna i NHL Kan vi läsa om svenskarna, statistik och de stora NHL Ishockeylegenderna:

#99 ishockeylegenden Wayne Gretzky

Gretzkys tröjnummer 99 har pensionerats i så gott som hela ishockeyvärlden. Det anses respektlöst att använda det. Han blev mobbad för han var så bra, redan sju år gammal gjorde han 27 mål den säsongen. Den säsongen han fyllt 10 gjorde han 196 mål och spelade fram till 120, åter där på 378 mål och 139 assist. Men det var i Edmonton Oilers Wayne fick sitt stora genombrott. Det var också där han först uppmärksammades för sin speciella förmåga att skapa farligheter från en position bakom målet.

#68 ishockeylegenden Jaromir Jager

När NHL-Draften ägde rum 1990 i Vancouver var det uppenbart att Jaromir Jager skulle bli vald och flera klubbar visade stort intresse. Kanske framför allt Philadelphia Flyers, som Inge Hammarström då var Europascout för. Men i sista stund valde klubbens ägare i stället kanadensaren Mike Ricci. Då blev det högsta vinsten för Pittsburgh Penguins, som stod näst i tur att välja. Deras val var självklart Jaromir Jager.

#11 ishockeylegenden Mark Messier

Mark Messiers stora genombrott kom I slutspelet 1984 då coachen Glen Sather placerade honom som center. Det var ett mycket smart drag, Messier var synnerligen delaktig i att Oilers gick till final mot New York Islanders som var ute efter att vinna Stanley cup för femte året i rad. Oilers vann matchen med hela 7–2.

#9  ishockeylegenden Gordie Howe

Mannen som förändrade ishockeyn, Gordie Howes tröjnummer 9 har pensionerats av Carolina Hurricanes, Detroit Red Wings, Hartford Whalers och Houston Aeros. Han valdes in i Hockey Hall of Fame 1972 och har naturligtvis en egen monter där. Att kunna växla från höger till vänsterfattning är inget dagens ishockeyspelare har någon större glädje av. Klubbornas hook gör det i princip omöjligt att träffa pucken med någon vidare precision med den konvexa sidan. Annat var det för 70 år sedan, då var nämligen klubbladen raka. Men även då var det inte många som kunde flytta klubban från hand till hand, men Gordie Howe han kunde.

#10 ishockeylegenden Ron Francis

Francis var en självskriven ledare på isen och i omklädningsrummet. I Hartford Whalers blev han lagkapten vis 21 års ålder. I nästan fem säsonger spelade Ron Francis i Carolina Hurricanes efter alla år i Pittsburgh Penguins. Lady Byng Memorial Trophy och King Clancy Memorial Trophy är två av de eftertraktade pokaler som Francis vann under sin karriär. I mer än 10 år efter sin aktiva kariär hade Ron Francis ett antal olika roller i Carolina Hurricanes ledarstab.

#13 ishockeylegenden Mats Sundin

Han har allt utom en Stanley Cup-seger, Sundin gjorde 32 slutspelsmål för Toronto Maple Leafs men fick aldrig vara med och lyfta Stanley Cup-bucklan. Mats Sundin står staty utanför Scoiabank Arena där Toronto Maple Leafs spelar sina hemmamatcher. I tre kronor fick Sundin vara med och vinna titlar, till exempel OS-guld i Turin 2006.

Du kan läsa mer i vår bok Poängkungarna i NHL som du hittar HÄR!

Tillbaka till blogg