Bokomslag Staffan Parmander - inte bara co-driver

Boken Staffan Parmander - Inte bara co-driver

Huddinge-killen som avskydde skolan

Men älskade bilar och att köra fort. En krokig inledning av tonåren kunde lett honom åt fel håll, men mötet med rallysporten fick honom att välja den rätta vägen. Karriären inleddes bakom ratten, men en bristande ekonomi och stark rally-abstinens förde honom på en seglats till Västindien, innan han till slut landade i Kenneth Erikssons högerstol och en flytt till jämtländska Kall. Idag kan han summera sin karriär som bland annat ledde till ett VM-brons och tre segrar i Asia-Pasific Rally Championship. Men Staffan Parmander är inte bara co-driver, det här är hans historia.

Många erkända internationella co-drivers från Sverige

Sverige är en av de nationerna som fått fram många internationellt erkända co-drivers, som även tävlat tillsammans med förare från andra länder och nått stora framgångar. Hans Thorzelius 1979, Arne Hertz 1983 och Björn ”Kapten” Cederberg 1984 har varsin VW-titel och kapten Cederberg har dessutom ett VW-silver 1985. Bruno Berglund har fått vara med och vinna Dakarrallyt tre gånger 1989–1991. Efter storhetstiden på 1970 och 1980-talet gick det lite grus i det svenskamaskineriet. Förartalanger har fortsatt funnits, men ju större roll pengarna har spelat, desto tuffare har det blivit för svenska team att slå sig in i VM-toppen. En som lyckats armbåga sig nästan hela vägen, var Kenneth Eriksson som vann ett VM-brons 1995, med hjälp av stockholmsuppfödda jämtlänningen, Staffan Parmander, i högerstolen. Dessutom vann duon mästerskapsserien Asian-Pasific Rally Championship tre gånger 1995–1997. De är även det senaste helsvenska ekipage som vunnit en VM-deltävling (Nya Zeeland 1997).

Parmander stor förebild för nya och blivande co-drivers

Staffan Parmander är co-drivern som levererat noter som den ljuvaste musik, och med sitt glada och öppna sätt har han också blivit en stor förebild för många nya och blivande co-drivers i Sverige, inklusive undertecknad, som vid de tillfällen jag läst noter själv och fått till det där perfekta flytet, insett att jag till och med tog till mig Staffans jämtländska-uppblandade Huddinge-dialekt.

Intressant livshistoria

I samband med två upplagor av Arctic Rally School rallyskolor för rallyförare som vi anordnade några år uppe i norr, fick jag chansen att träffa och så smått lära känna Staffan. Redan då kände jag att den här trevliga mannens livshistoria är för intressant för att inte nedtecknas. Fjorton böcker senare tillsammans med mitt förlag, Aros Sport Media, är den drömmen verklighet.

Att detta drömprojekt varit intressant att göra, det är bara förnamnet. Staffan är verkligen en stor man med fötterna stadigt på jorden, och han har öppenhjärtigt delat med sig av både roliga, jobbiga, galna och ibland tveksamt rumsrena händelser, skriver Jenny Hapasari-Niemi.

Boken Staffan Parmander - inte bara co-driver hittar du HÄR!

Tillbaka till blogg