Bokomslag Svenskarna i Hall of fame - Aros Sport Media AB

Börje Salming

Legenden från Kiruna

Börje Salming var född den 17 april 1951, en före detta svensk professionell ishockeyspelare som är allmänt ansedd som en av de största försvararna i hockeyns historia. Salming spelade för Toronto Maple Leafs i 16 säsonger och var en nyckelspelare i lagets framgångar under 1970- och 1980-talen.

Salming växte upp i Kiruna, där han började spela ishockey i unga år. Han etablerade sig snabbt som en talangfull spelare och värvades så småningom av Brynäs IF i Svenska Hockeyligan.

NHL & Toronto Maple Leafs

1973 erbjöds Börje Salming ett kontrakt av Toronto Maple Leafs och bestämde sig för att flytta till Nordamerika. Han blev snabbt en fansfavorit i Toronto, tack vare sin uthållighet och skicklighet på isen. Salming var känd för sitt kraftfulla skott, starka skridskoförmåga och orädda spel, trots sin relativt lilla kroppsbyggnad för en försvarare.

Under loppet av sin karriär utsågs Börje Salming till NHL All-Star-laget två gånger och var finalist för Norris Trophy som ligans bästa försvarare vid fyra tillfällen. Han spelade också i det svenska landslaget och representerade sitt land i ett flertal internationella turneringar, inklusive OS och i världsmästerskap.

Trots att han möttes av diskriminering som en av de första europeiska spelarna i NHL, förblev Börje Salming en älskad figur i Toronto och är allmänt erkänd för att ha banat väg för andra europeiska spelare att följa i hans fotspår.

Engagerad tränare & ambassadör

Efter att ha gått i pension från professionellt spel 1993 förblev Börje Salming engagerad som tränare och ambassadör. Han valdes in i Hockey Hall of Fame 1996 och utsågs till en av de 100 största NHL-spelarna i historien 2017.

Förutom sina prestationer på isen var Börje Salming också känd för sitt välgörenhetsarbete och filantropi. Han har arbetat med ett flertal organisationer för att stödja barns hälso- och utbildningsinitiativ i Sverige och runt om i världen.

En av dem största

Sammanfattningsvis var Börje Salming en sann ishockeylegend och en av de största spelarna som någonsin kommit från Sverige. Hans skicklighet, tuffhet och hängivenhet för spelet har gett honom en plats i hjärtat av fans runt om i världen. Hans arv som banbrytare för europeiska spelare kommer att fortsätta att inspirera framtida generationer av spelare. Börje avled efter en kort tids sjukdom i ALS den 24 november 2022.

Du hittar alla våra Hockeyböcker HÄR!

Tillbaka till blogg