Bokomslag Svenska Motortävlingar - Aros Sport Media AB

Rally Sweden

Ett av de mest spännande evenemanget inom rally

Detta rally är känt för sin snöiga och isiga terräng och är det enda vinterevenemanget på World Rally Championship (WRC). Det har varit en del av WRC sedan starten 1973 och är ett av de äldsta rallyn i mästerskapet. 2021 ställdes Rally Sweden in på grund av covid-19-pandemin. Rally Sweden-sträckan täcker en sträcka på cirka 300 km och är uppdelad i 19 etapper. Rallyt startar i Torsby i Värmland. Etapperna är utspridda över tre dagar och är en blandning av snabba, flytande vägar och snäva, krokiga partier.

Vargåsen - en höjdpunkt

En av höjdpunkterna i Rally Sweden är den ikoniska Vargåsen. Denna etapp har det berömda Colin's Crest-hoppet, som är en publikfavorit. Hoppet är uppkallat efter framlidne Colin McRae, som satte rekordet för det längsta hoppet på denna etapp 2004. Vädret är också en betydande faktor i Rally Sweden. Rallyt äger rum mitt i vintern och temperaturerna kan sjunka till långt under fryspunkten. Detta gör vägarna extremt hala och tillför en extra utmaning för förarna.

Rally Sweden lockar många välkända rallyförare

Rally Sweden-evenemanget lockar några av världens bästa rallyförare, inklusive Sebastien Ogier, Thierry Neuville och Ott Tänak. Dessa förare, tillsammans med sina medförare, navigerar i den utmanande terrängen och tävlar om titeln Sverigemästare i rally. Utöver WRC-arrangemanget finns det även flera supportevent som äger rum under Rally Sweden. Dessa evenemang inkluderar Rally Sweden Historic, som har klassiska rallybilar från förr, och Rally Sweden National, som är öppet för förare som inte är med i WRC.

Lockar flera tusentals åskådare

Rally Sweden är en betydelsefull händelse för den lokala ekonomin. Rallyt drar in tusentals åskådare från hela världen, vilket har en positiv inverkan på turistnäringen i Värmlandsregionen. Evenemanget skapar också jobb och genererar intäkter för lokala företag.

Sammanfattningsvis är Rally Sweden ett spännande evenemang som visar upp skickligheten och tapperheten hos världens bästa rallyförare. Den utmanande terrängen och vintervädret gör det till ett unikt evenemang på WRC-kalendern. Evenemanget lockar tusentals åskådare och har en positiv inverkan på den lokala ekonomin. Om du är en motorsportfantast är Rally Sweden ett måste att se! Du hittar alla våra böcker inom motorsport HÄR!

Tillbaka till blogg