Bokomslag Stefan Liv - Aros Sport Media AB

Stefan Liv

Professionell Ishockeymålvakt

Stefan LIV var en professionell ishockeymålvakt som ansågs vara en av de bästa under sin tid. Liv föddes i Gdynia, Polen den 21 december 1980 och började sin hockeykarriär i Sverige med juniorlaget HV71. Han steg snabbt i graderna och debuterade med seniorlaget HV71 under säsongen 1999-2000.

Mest känd för sin tid med HV71

Liv spelade för flera lag under sin karriär bland annat Timra IK, Djurgårdens IF och Ak Bars Kazan i ryska KHL. Han är dock kanske mest känd för sin tid i HV71, där han vann två svenska mästerskap och tre gånger utsågs till ligans bästa målvakt.

Både OS och VM

Förutom framgångarna i Sverige representerade Liv även sitt land på den internationella scenen. Han spelade i två OS för Sverige och vann en guldmedalj vid vinter-OS 2006 i Turin. Han spelade också i fyra världsmästerskap och vann två guldmedaljer och ett silver.

Karriären fick ett hastigt avslut

Tragiskt nog avbröts Stefan Livs liv och karriär den 7 september 2011, när han var bland de 44 passagerare som dödades i Yaroslavl-flygolyckan i Ryssland. Laget var på väg till den första matchen för KHL-säsongen 2011-12 när planet kraschade kort efter start.

Livs död skickade chockvågor genom hockeyvärlden, med både spelare och fans som sörjde förlusten av en så talangfull och älskad spelare. Till hans minne tog HV71 bort sitt tröjnummer 1 och en minnestavla installerades på Kinnarps Arena i Jönköping, där han hade spelat så många matcher.

Ihågkommer för sin talang & engagemang

Trots sin korta karriär kommer Stefan Liv alltid att bli ihågkommen som en av de största målvakterna i svensk hockeyhistoria. Hans talang, engagemang och kärlek till spelet inspirerade otaligt många unga spelare och hans minne fortsätter att inspirera de som kände honom och de som såg honom spela.

Du kan läsa mer i får bok, Stefan Liv - Vinnarskallen som du hittar HÄR!

Tillbaka till blogg