Bokomslag Svensk Motorsport - Aros Sport Media AB

Svensk Motorsport

Svensk Motorsport har en lång och anrik historia

Med en rad discipliner och ett antal världskända förare. Från rally till Formel 1 har Sverige producerat några av de mest framgångsrika förarna i motorsport. En av de populäraste motorsporterna i Sverige är rally. Landet har en lång tradition inom sporten, med sina kalla och snöiga vintrar som ger perfekta förutsättningar för spännande och utmanande rallyn.

Swedish Rally

Det mest kända av dessa rallyn är Swedish Rally, som har varit en del av World Rally Championship (WRC) sedan starten 1973. Det har varit framgångsrikt för svenska förare i WRC, förare som Stig Blomqvist, Björn Waldegård och Marcus Grönholm som alla vunnit flera mästerskap. Sverige har också en rad duktiga up-and-coming förare, som Pontus Tidemand och Oliver Solberg, som sätter sin prägel på den internationella scenen inom motorsport.

Touring Car Racing 

Är en annan populär form av motorsport i Sverige är touring carracing. Swedish Touring Car Championship (STCC) är landets främsta turbilsserie, med en rad bilar och förare från hela landet. Den mest framgångsrika föraren i STCC:s historia är Richard Göransson, som har vunnit mästerskapet fem gånger. Andra uppmärksammade svenska turbilsförare är Fredrik Ekblom och Thed Björk, som båda också har haft framgångar i internationella touringbilsmästerskap inom motorsport.

Formel 1 

Sverige har en relativt kort historia i Formel 1, med endast en handfull förare som någonsin tävlat på högsta nivå. Den mest framgångsrika av dessa förare är Ronnie Peterson, som vann tio Grand Prix-lopp och slutade tvåa i mästerskapet två gånger på1970-talet. Sedan Petersons pensionering 1978 har ingen svensk
förare varit speciellt framgångsrik i Formel 1. Det finns dock ett antal talangfulla unga förare som hoppas kunna följa i Petersons fotspår, som Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist.

Andra discipliner 

Utöver de tre ovan nämnda huvudgrenarna har Sverige även producerat framgångsrika förare inom en rad andra motorsporter.

Speedway 

Sverige är en av de dominerande krafterna inom speedway, där landet har vunnit sex av de tio senaste Speedway-VM. Förare som Tony Rickardsson, Ove Fundin och Per Jonsson är bland de mest framgångsrika speedwayåkarna genom tiderna.

Endurance Racing 

Sverige har en stark tradition inom uthållighetsracing, där förare som Niclas Jönsson och Jan Tornqvist har nått framgångar i evenemang som 24 Hours of Le Mans.

Svensk motorsport har som sagt en rik och varierad historia, med en rad discipliner och en lång rad framgångsrika förare. Oavsett om det är rally, touring car racing eller Formel 1 har Sverige producerat några av de mest talangfulla förarna i världen. Med ett antal lovande unga förare, ser framtiden för svensk motorsport ljus ut.

Du hittar alla våra böcker om Motorsport HÄR!

Tillbaka till blogg